Katar Vize İşlemleri
Katar kısa süreli yapılan turistik geziler için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ülkelerden biridir. Turistik geziler ve iş gezileri için her sene pek çok kişinin seyahat ettiği Katar’da daha çok konaklamak için vize başvurusu yapmak gerekir. Çeşitli meslek grupları ve gezi amaçlarına uygun vize prosedürleri farklılık gösterir. Sizin için hazırladığımız bu rehberi inceleyerek vize sürecinde neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Katar vize başvuru şartları nelerdir, Katar vize başvurusu için gerekli belgeler, nasıl başvuru yapılır gibi merak ettiğiniz bütün detayları Katar vize rehberi yazımızda bulabilirsiniz.
Katar Uçak Bileti Fiyatları
Katar vize başvuru sürecinde istediği evraklardan biri de konaklama ve uçak bileti rezervasyon belgeleridir. İster kısa süreli turistik gezilerde sınır kapısında olsun ister uzun süreli vize işlemlerinde onaylanmış olan bu rezervasyon dökümleri istenmektedir. Vize sürecinde herhangi bir aksaklık yaşamamak adına önceden alacağınız Katar Uçak Bileti Fiyatlarıaçısından bir yandan başvurunuza fayda sağlarken diğer yandan erken rezervasyon fırsatlarını da kaçırmamış olursunuz.
NOT: Covid-19 nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve diğer seyahat kısıtlamaları ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.
Katar Türkiye'den Vize İstiyor mu?
Katar Türkiye'den vize istiyor mu? Diye merak edenler için Katar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istememektedir. Katar, 28 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile çeşitli pasaport türlerine sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için farklı prosedürler vardır. Turistik seyahate çıkan umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde doksan günü geçmemek şartıyla Katar’a vize almadan seyahat edebilmektedir. Bireyler, ülkeye girişte altı ay geçerli pasaportla konaklama, gidiş ve dönüş uçuş bilgilerini gösteren belgeleri göstermekle yükümlüdür. Bunun dışında hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahibi kişiler ise herhangi bir amaçla 180 gün içinde yine doksan günü geçmemek şartıyla Katar’a giriş yapabilmektedir. Turistik seyahatlerin dışında ticari amaçlar, eğitim, araştırma ve aile birleşimi gibi sebeplerle gerçekleştireceğiniz geziler için Katar vize başvurusu yapmanız söz konusudur.
Katar’ın Vize İstemediği Ülkeler
Katar vize konusunda bazı ülkelere kolaylık sağlamaktadır. Türkiye’nin yanı sıra Katar’ın vize istemediği ülkeler arasında Kuveyt, Malezya, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Umman yer alır. Bununla beraber İtalya, Fas, Fransa, Cezayir, Birleşik Krallık ve Tunus ülkelerinin resmi veya diplomatik pasaport sahibi kişileri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Brezilya, Bulgaristan, Azerbaycan, Ukrayna ve El Salvador ülkelerinin diplomatik pasaport sahibi bireyleri de Katar’a girişlerde vizeden muaftır. Bütün Avrupa Birliği vatandaşlarıyla 44 ülkenin vatandaşları ise düzenlenmiş ücret karşılığında havalimanından otuz gün geçerli olan vize alabilir.
Katar Vize Başvuru Şartları
Katar vize başvuru şartları aşağıdaki gibidir;
- Katar vize başvuru formu İngilizce ve Arapça dillerinde olmaktadır. Başvuru sahibi kişilerin bu formu eksiksiz ve hatasız bir biçimde doldurması gerekir.
- Başvuru formunda ve istenen diğer evraklarda belirtilen bilgilerin birbirleriyle tutarlı olması gerekir.
- Konaklama ve ulaşım rezervasyonlarının kesinlikle onaylanmış olması gerekir.
- Pasaportların dönüş tarihi itibariyle minimum altı ay geçerliliğinin olması gerekir.
- Konsolosluğa verilen evraklar güncel tarihli olması gerekir.
- Başvuru dilekçesinin antetli kağıda ve İngilizce olarak yazılması gerekir.
Katar Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Katar vize başvurusu için gerekli belgeler oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Gereken evrakları bir araya getirirken herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına belgeler kontrol edilmelidir. Bu belgeler aşağıdaki gibidir;
- Pasaport (on seneden eski olmayan ve seyahat bitiminden sonra minimum altı ay kadar geçerli pasaportlar kabul edilmektedir. Aynı zamanda hasar görmemiş olması gerekir.)
- İki adet biometrik fotoğraf (fotoğraflar 4,5X6 cm boyutlarında ve beyaz arka fon önünde olmalıdır.)
- Katar vize başvuru formu.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi.
- Seyahat sağlık sigortası.
- Banka hesap dökümü (son üç aya ait olması gereken hesap dökümünde ıslak imza ve kaşe koşulu bulunmaktadır.)
- Ulaşım ve konaklama bilgileri (gidiş ve dönüş Katar uçak bileti bilgileri ve Katar’da kalınacak otel rezervasyon dökümleri gereklidir.)
- Seyahat amacını ve süresini gösteren dilekçe.
- Faaliyet belgesi ve imza sirküleri (bu madde sadece işverenler için gereklidir.)
- SGK işe giriş belgesi ve maaş bordrosu (bu madde sadece sigortalı çalışanlar için gereklidir.)
- Varsa tapu, araç ruhsatı ve kredi kartı bilgileri.
Katar Vize Türleri
Katar’a turistik seyahatler dışında başka bir amaçla ve uzun süreli kalacak kişilerin vize başvurusu yapması gerekir. Katar vize almadan önce hangi vize türüne ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Yapılacak olan gezinin amacına uygun bazı vize türleri bulunmaktadır. Başvurular, vize türüne göre yapılır. Katar vize türleri;
1) Kısa Süreli Vize
Vize serbestisi tanınmayan ülkelerde yaşayan kişiler turistik geziler, iş seyahatleri, aile ziyareti gibi nedenlerle kısa süreli vize başvurusunda bulunabilir.
2) Katar Turistik Vizesi
Vizeden muaf tutulmayan ülkelerde yaşayan kişiler turistik seyahatler için başvuru yapması gereken vize türüdür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 180 gün içinde doksan günü geçmemek şartıyla Katar turistik vizesi almasına gerek yoktur.
3) Katar Online Turistik Vizesi
23 Haziran 2017 tarihinde uygulanmaya başlanan Katar online turistik vizesi bir defalık sadece otuz günlük turistik geziler için alınabilmektedir. Bu dönemin sonunda vizenin yenilenmesi söz konusu değildir. Çoğunlukla vizeden muaf tutulmayan ülkelerde yaşayan kişiler veya Katar’da belirlenen sürelerden daha çok kalmak isteyen, vizeden muaf olan ülkelerin vatandaşları bu vizeye başvuru yapmaktadır.
4) Katar Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
İş gezileri, müşteri ve fuar ziyaretleri gibi ticari amaçlarla yapılan gezilerde Katar ticari vize başvurusu yapılması gerekir.
5) İran Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Katar’da yaşayan aile bireyleri, akrabalarınız ve arkadaşlarınızı ziyaret etmek için İran aile ziyareti vizesi başvurusu yapmanız gerekir.
6) Katar Transit Vizesi
26 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren bu uygulama ile bütün ülkelerin vatandaşları transit geçişlerde vizeden muaftır. Hamad Uluslararası Havalimanı’ndan üçüncü bir ülkeye beş ya da doksan altı saat arasında seyahat edecek olan kişilerin transit vize almasına ihtiyaç yoktur. Bu saatten daha fazla sürede gerçekleşecek seyahatler için Katar transit vize başvurusu yapmak gerekir.
7) Uzun Süreli Vize
Uzun süreli vize aile kurma, iş, eğitim ve araştırma faaliyetleri gibi sebeplerle Katar’a seyahat edeceklerin başvuru yapması gereken bir vize türüdür.
Katar Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Seyahat planlaması yaparken bilmeniz gereken bir başka nokta ise randevu nasıl alınır? Sorusudur. Katar vize randevusunu konsoloslukların belirlediği danışma merkezleri ile alabilirsiniz. Konsolosluğun talep ettiği belgeleri hatasız ve eksiksiz bir biçimde bir araya getirmeniz ve harç ücretini yatırmanızdan sonra danışma merkezleri ya da turizm acenteleri başvuru yapan kişi adına randevu alabilir. Bu merkezler randevu gün ve saatini başvuru yapan kişilere bildirmektedir. Randevuya bizzat katılmanıza ihtiyaç yoktur çünkü danışma merkezleri randevu tarihinde konsolosluğa gidip başvuru yapan kişiler adına evrakları teslim etmektedir. Sadece konsolosluğun istemesi sonucunda randevuya katılmanız gerekir.
Katar Vize İşlemleri ve Takibi
İlk olarak vize işlemleri ve takibi için Katar vize başvurusu yapmadan önce gezi amacınızı ve sürenizi dikkate alarak vize türüne karar vermeniz önemlidir. Katar’a turistik seyahatler, iş gezileri, aile ziyaretleri ve eğitim gibi çeşitli sebeplerle size uygun vize türüne başvurabilirsiniz. Vize başvurusunu konsoloslukların beraber çalıştığı danışma merkezleri üzerinden yapabilirsiniz. Başvuru için konsolosluğun talep ettiği ücreti yatırmanız ve vize başvuru formunu Türkçe veya İngilizce dillerinde eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekir. Danışma merkezleri ya da turizm acenteleri sizin için konsolosluklardan randevu almaktadır. Konsolosluğun istediği koşullara uyulması durumunda randevuya bizzat gitmeye ihtiyaç yoktur. Katar konsoloslukları evraklarınızı inceledikten sonra vize sürecini sonlandırır. Konsoloslukların, bu dönemde başvuru yapan kişilerden ek belge isteme hakkı bulunur.
Katar Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Katar vizesi kaç günde çıkar? Diye merak ediyorsanız, Katar vize başvurusu konsolosluğun başvuru belgelerini incelemesinden sonra genellikle on beş iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Bu süre konsoloslukların yaşayabileceği yoğunluk, başvuru sahibi kişilerden isteyebileceği ek belge ve resmi tatil günlerine denk gelinmesi gibi çeşitli sebeplerle daha fazla uzayabilir.
Katar Vizesi Başvuru Merkezleri
Katar vize başvurusunda bulunabileceğiniz başvuru merkezleri;
Katar Büyükelçiliği,
Adres bilgileri: Bakü Sokak, No: 6, Diplomatik Site, Oran/Ankara. Tel: +90 312 490 72 74. Katar Büyükelçiliği görev yerleri: Ankara ve çevre iller. Katar Büyükelçiliği Pazartesi-Cuma günleri Saat: 09:00 - 15:00 arasında konsolosluk hizmeti vermektedir.
İstanbul Başkonsolosluğu,
Adres bilgileri: Yeniköy Mahallesi, İstinye Mevkii, Balbandere Caddesi, Hilpark Evleri Yolu, Hilpark Suits Sitesi, No: 2, Posta kodu: 34464 Sarıyer/İstanbul. Tel: +90 212 229 99 55. İstanbul Başkonsolosluğu görev yerleri: İstanbul ve çevre iller. Katar İstanbul Başkonsolosluğu çalışma saatleri Pazartesi-Cuma: 09:00 - 15:00'dir.