Yunanistan Vize İşlemleri
İster kültür ister deniz turizmi ya da iş seyahati olsun oldukça fazla ziyaret edilen ülkelerden biri olan Yunanistan'a seyahat etmek için ilk önce vize işlemlerini bitirmek gerekmektedir. Bu süreç içerisinde aksilik yaşamamak adına vize başvurusu esnasında yapılması gerekenlere dair net ve doğru bilgiler elde etmek daha faydalı olacaktır. Yunanistan'a gitmek isteyenlere bir yol haritası olması amacıyla hazırladığımız bu yazıyı inceleyerek vize sürecinde neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yunanistan vize başvuru şartları nelerdir, Yunanistan vize başvurusu için gerekli belgeler, nasıl başvuru yapılır gibi merak ettiğiniz bütün detaylar Yunanistan vize rehberi yazımızda sizleri bekliyor.
Yunanistan Uçak Bileti Fiyatları
Yunanistan’a planladığınız geziniz için önceden aldığınız biletler, yapacağınız Yunanistan vize başvurusunun değerlendirilme döneminde olumlu bir izlenim yaratarak başvurunuzun lehinize sonuç vermesine katkı sağlayabilir. Erkenden satın alacağınız Yunanistan uçak bileti fiyatları açısından bir yandan başvurunuza fayda sağlarken diğer yandan erken rezervasyon fırsatlarını da kaçırmamış olursunuz.
NOT: Covid-19 nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve diğer seyahat kısıtlamaları ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.
Yunanistan Vize Başvuru Şartları
Yunanistan vize başvuru şartları aşağıdaki gibidir;
- Yunanistan seyahati öncesi vize almak için elçilikten veya konsolosluktan randevu alınmalıdır. Randevular, belirlenen gezi tarihinden en 15 gün önce olmalıdır.
- Başvurulmak istenen vize türüne göre gerekli evraklar belirlenen tarihte ve hatasız bir şekilde hazırlanmış olarak elden teslim edilmesi gerekir.
- Yunanistan vize başvurusu yapan kişinin pasaportunun, belirlenen seyahatin dönüş tarihinden en az 3 boyunca geçerlilik süresinin olması, aynı zamanda pasaportta vize basımı için en az iki boş sayfa bulunmalıdır.
- Pasaportta en az 2 adet boş vize sayfası olmalıdır ve herhangi bir hasar veya yırtık sayfa olmamalıdır.
- Pasaportta KKTC giriş-çıkış kaşesi olmamalıdır.
- Konsolosluğa sunulan evraklar 1 aydan eski olmaması gerekir.
- Vize başvuruları sırasında parmak izi verilmelidir. Parmak izlerinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Fakat vize başvurusunun reddedilmesi durumunda başvuru sırasında verilen parmak izi geçerliliğini yitirir. Yeni vize başvurusu yapmak istendiğinde tekrar parmak izi verilmelidir.
- Vize başvurusu sırasında doldurulması gereken vize başvuru formu resmi evrak olduğu için gerekli bilgiler hatasız bir şekilde yanıtlanmalıdır. Eksik veya tutarsız bilgiler olan formlar kabul görmeyeceği için vize başvurusu da reddedilecektir.
Yunanistan Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Yunanistan'a seyahat etmek için vize başvurusunda bulunacak kişilerin gerekli belgeleri başvuru yapacakları kuruma eksiksiz bir şekilde teslim etmeleri gerekir. Yunanistan vize başvurusu için gerekli belgeler oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Gereken evrakları bir araya getirirken herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına belgeler kontrol edilmelidir. Bu belgeler aşağıdaki gibidir;
- Online doldurulmuş Yunanistan vize başvuru formu.
- Pasaport (on seneden eski olmayan ve seyahat sonrasında minimum üç ay kadar geçerli pasaportlar kabul edilmektedir. Aynı zamanda hasar görmemiş pasaportun yine minimum iki sayfasının boş olması gerekir.)
- Varsa eski pasaport.
- İki adet biyometrik fotoğraf (arka fonu beyaz, bireyin yüz ve boyun kısmı kapanmadan net bir şekilde görülebileceği ve son üç ayda içerisinde çekilmesi gerekmektedir.)
- Ek gelir belgeleri.
- E-devlet sisteminden alınmış tüm aile bireylerini gösterir tam vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- E-devlet sisteminden alınmış barkodlu ikametgah belgesi
- Kimlik kartının her iki yüzünün fotokopisi.
- Seyahat sağlık sigortası.
- Konaklama bilgileri.
- Güncel banka hesap dökümü.
- Noter onaylı iş sözleşmesi (bu madde serbest meslek sahibi kişiler için gereklidir.)
- Orijinal faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve imza sirküleri fotokopilerinden oluşan şirket evrakları (bu madde firma sahibi ve firma çalışanı için gereklidir.)
- SGK/BAĞ-KUR hizmet dökümü (bu madde firma sahipleri için gereklidir.)
- E-devlet sisteminden alınmış karekodlu SGK işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü (bu madde firma çalışanı için gereklidir.)
- Son üç aya ait maaş bordroları (bu madde firma çalışanı, devlet memuru için gereklidir.)
- Vize başvuru sahibinin ilgili firmada çalıştığını ve izinli olduğu dönemleri belirleyen şirket yazısı (bu madde firma çalışanı için gereklidir.)
- Bağlı olduğu kurumdan alınmış çalışma belgesi (bu madde devlet memuru için gereklidir.)
- Görev kimlik kartı fotokopisi.
- Kurumdan alınan resmi izin yazısı (bu madde devlet memuru için gereklidir.)
- Çiftçilik belgesi (bu madde çiftçiler için gereklidir.)
- Öğrenci belgesi (bu madde öğrenciler için gereklidir.)
- Diploma fotokopisi (bu madde mezunlar için gereklidir.)
- Orijinal muvafakatname belgesi (bu madde 18 yaşından küçükler için gereklidir.)
- Emekli maaşını gösteren belge (bu madde emekliler için gereklidir.)
- Sponsor dilekçesi (bu madde işsizler ve öğrenciler için gereklidir.)
- Varsa davet mektubu.
Yunanistan Vize Türleri
Yunanistan vize almadan önce hangi vize türüne ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Yapılacak olan gezinin amacına ve seyahat süresine göre bazı vize türleri vardır. Başvurular, vize türüne göre yapılır. Yunanistan vize türleri;
1) C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Diğer ismi Schengen vizesi olan C Tipi vize türü 180 gün içinde çeşitli amaçlarla doksan güne kadar kısa süreli seyahatler için alınan vize türüdür. C Tipi vize aldıysanız 90 günün sonunda bulunduğunuz bölgeden çıkış yapmanız zorunludur.
Schengen vizesi alan umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde ve hususi pasaport, diplomatik pasaport ve hizmet pasaportuna sahip kişiler ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla Yunanistan'a seyahat edebilir.
2) Yunanistan Turistik Vizesi
Schengen bölgesinde bulunan Yunanistan'a turistik seyahatler için ve en fazla doksan güne kadar planlanan geziler için Yunanistan turistik vize başvurusu yapılması gerekir. Bu vizeye sahip olan kişiler Yunanistan ile başladıkları seyahat rotalarına çeşitli Schengen ülkeleriyle devam edebilirler.
3) Yunanistan Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Sınır komşumuz olan ve ticari faaliyetler içinde olduğumuz Yunanistan'a ticari amaçla, iş ya da fuar ziyareti için doksan günü aşmamak şartıyla seyahat etmek isteyen bireylerin bu vize türüne başvuru yapmaları gerekir. Yunanistan ticari vize için başvuruda bulunurken hazırlanması talep edilen belgeler içinde bir ticari faaliyet belgesi bulunmalıdır.
4) Yunanistan Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Tarih ve kültürel bakımdan yakınlığı sayesinde Yunanistan ve Türk vatandaşları arasında sosyal ilişkiler bulunmaktadır. Böylece ülkeye oldukça fazla yapılan ziyaretlerden biri de aile, akraba ya da arkadaş ziyaretidir. Yunanistan seyahatiniz bu amaçla yapılacaksa Yunanistan aile ziyareti vize türüne başvurmanız gerekir. Aynı zamanda yazılı bir davetiye de talep edilen evraklar arasında yer alır.
5) Yunanistan Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Planladığınız seyahatinizin amacı ülkede gerçekleşecek olan kültürel, sportif etkinliğe ya da konferansa katılmaksa bu vizeye başvuru yapmanız gerekir. Bu ziyaretiniz tek seferde en fazla doksan güne kadar olması gerekir. Ayrıca Yunanistan kültürel, sportif faaliyet vizesi almak için isminize gönderilen katılım belgesi veya davetiye mektubuna ihtiyacınız vardır.
6) Yunanistan Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
90 güne kadar kısa süreli öğrenim ve stajlar için Yunanistan öğrenim vizesi alınması gerekir.
7) D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Ulusal vize olarak da isimlendirilen D tipi vize iş, yaşama amaçlı ve eğitim gibi sebeplerle alınmaktadır. Başvuru yapacak kişilerin Yunanistan’a giriş tarihinden itibaren 90 günden daha dazla sürecek olan seyahatleri için bu vizeye başvuru yapması gerekir. D tipi vizenin farklı kategorilerde değişik türleri vardır.
8) Yunanistan Transit Vizesi
Türkiye'den çeşitli ülkelere yapılacak olan geziler için Yunanistan havalimanından aktarma yapılması gerekiyorsa veya seyahat sırasında Yunanistan transit geçilecekse transit vizeye ihtiyaç duyulur. Yunanistan transit vize türünde bireylere konaklama hakkı değil, sadece geçiş hakkı verilir.
Yunanistan Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Seyahat planlaması yaparken bilmeniz gereken bir başka nokta ise randevu nasıl alınır? Sorusudur. Yunanistan vize başvuruları kısa süreli olanlar için vize danışma merkezlerinden veya turizm acentelerinden yapılabilir. Başvuru süreçleri kurumların yönlendirmesiyle ilerler. İlk defa Schengen vizesi alacak olan bireylerin şahsi olarak gidip parmak izi vermeleri gerekir. Uzun süreli vize başvuruları ise bireysel katılımla gerçekleşir. Randevusuz vize başvurusu yapılmamaktadır. Randevuların belirlenen gezi tarihinden bir ay önce alınması daha iyi olacaktır. Randevu almadan önce tatil dönemleri unutulmamalıdır. Randevular gezi tarihinden en az iki hafta önce alınmalıdır. Başvuru yapan kişiler, ikamet ettikleri yere uygun Yunanistan Büyükelçiliği, İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu, İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu veya Edirne Yunanistan Konsolosluğu'na yönlendirilir.
Yunanistan Vize İşlemleri ve Takibi
İlk olarak vize işlemleri ve takibi için Yunanistan vize başvurusu yapacak bireylerin seyahat planlamasını yaparak gezi süresini belirlemesi önemlidir. Başvuruda bulunan kişi istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde ilgili kuruma teslim etmelidir. Belgelerin kontrol aşamaları tamamlandıktan sonra randevu alınmalıdır.
Yunanistan Vize Ücreti Ne Kadar?
Yunanistan vize başvuru ücreti vize türüne göre değişmektedir. Yunanistan vize başvuruları için harç ödemesi gerekmektedir. Başvuru formu ücreti, fotoğraf ücreti, fotokopi gibi ek ücretler alınmaktadır.
Yunanistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Yunanistan vizesi kaç günde çıkar? Diye merak ediyorsanız, Yunanistan vize başvurular genellikle
5 -15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Diplomatik Temsilcilikler:
Yunanistan vize başvurusunda bulunabileceğiniz başvuru merkezleri;
Yunanistan Büyükelçiliği,
Adres bilgileri: Kazım Özalp Mah., Ziaur Rahman Cad., No:9, Çankaya/Ankara.
Telefon: 0312 448 06 47.
Ankara Büyükelçiliği görev bölgeleri: Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Şanlıurfa, Van ve Yozgat.
İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu,
Adres bilgileri: Turnacıbaşı Sok., No:22, Beyoğlu, İstanbul. Telefon: (0212) 393 82 91.
İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgeleri: Artvin, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Bartın, Bayburt, Bolu, Bursa, Trabzon, Yalova ve Zonguldak.
İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu,
Adres bilgileri: Atatürk Caddesi, No:366/1A Alsancak, İzmir. Telefon: 0232 464 31 60.
İzmir Başkonsolosluğu görev bölgeleri: Afyon, Antalya, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Aydın, Burdur ve Balıkesir.
Edirne Yunanistan Konsolosluğu,
Adres bilgileri: Şükrüpaşa Mah. Sok. 123, No:2 Edirne, Türkiye. Telefon: 0 284 235 5804.
Edirne Konsolosluğu görev bölgeleri: Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ.