Ayvalık Uçak Bileti
Ayvalık uçak bileti ile ilgili sorular
Ayvalık Hakkında
Genel Bilgiler
Ege bölgesinin kıyılarında bulunan dillere destan yemekleri, nefis doğası, taş evleri, mavi bayraklı plajları ile Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yanından her yıl binlerce misafir ağırlayan Ayvalık, unutulmaz bir tatil geçirmek isteyenler için uygun bir tercih. Batısında Ege Denizi, kuzeyinde Burhaniye, güneyinde Dikili, doğusunda ise Bergama bulunmaktadır. Ayvalık adının nereden geldiği ile ilgili birçok teori olsa da isminin Antik Çağ’da yabani bir tür ayva anlamına gelen Kidonia olarak kullanıldığı, Ayvalık anlamına gelen Kydonie ismi ise geçmişten günümüze kadar gelmiştir.
Ayvalık ilçesine bağlı olan 22 ada ise ilçenin güzelliğine güzellik katmaktadır. Zeytinyağı, yüzlerce çeşit mezesi, tarihi evleriyle Kuzey Ege’nin kalbi diyebileceğimiz bu yer aynı zamanda Türkiye’nin ilklerinin bulunduğu bir şehir. Ayvalık’a seyahat etmeniz için birçok sebebiniz var, en kısa zamanda seyahat planınızı ve çantanızı hazırlayıp Ayvalık’a doğru yola çıkmanızı tavsiye ederiz.
İklim / Hava Durumu
Ege’nin kuzeyinde yer alan Ayvalık’ta Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Bu sebeple yazları genellikle sıcak ve kurak geçmektedir. Yaz aylarında Ayvalık’a gitmeyi planlıyorsanız ortalama sıcaklığın 24 ila 34 derece arasında değiştiğini bilmenizde fayda var. Kış aylarında ılık bir iklime sahip olmasına rağmen yazları tüm bölgeyi kavurucu sıcaklar ele geçirmektedir. Kuzey ve güneyden esen Ege bölgesine özgü ‘’İmbat’’ rüzgârları yazın kavurucu sıcaklarına az da olsa iyi gelmektedir.
Bu rüzgârlar yalnızca sıcaklığa değil aynı zamanda bölgede yetişen zeytin ağaçlarına güç ve lezzet katmaktadır.
Kış aylarında da bölgeyi rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Kışlarını ılık ve yağışlı geçiren Ayvalık aynı zamanda zeytin ağaçlarının çok olması ve imbat rüzgârları nedeniyle Kaz Dağları’nın oksijenini de bölgeye taşımaktadır. Ayvalık’ı yazın Haziran, Temmuz ve Ağustos bahar da ise Nisan ve Mayıs aylarında gezebilirsiniz. Daha huzurlu ve sakin bir zaman arayanlar ise sonbahar aylarını tercih etmelidirler.
Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından birisi olan Ayvalık’a ulaşmak için çeşitli alternatifleriniz bulunmaktadır. İlk ve en kolay olanı tabi ki hava yolunu kullanmaktır. Balıkesir’in bir ilçesi olan Ayvalık’a ulaşmak için öncelikle Balıkesir Koca Seyit Havalimanına iniş yapmanız gerekmektedir. Türk Hava Yolları (THY) haricinde Bora Jet ve Pegasus bu bölgeye uçuş sağlamaktadır. Sonfiyat.com üzerinden haftanın 7 günü farklı Türkiye’nin her yerinden Balıkesir’e uygun uçak bileti bulabilirsiniz. Dilerseniz Balıkesir Koca Seyit Havalimanına (EDO) 0 (266) 376 12 97 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Ayvalık’a ulaşmak için değerlendirebileceğiniz bir diğer alternatif ise kara yolu yani seyahat firmalarının sunmuş olduğu otobüsleri tercih etmektir. Türkiye’nin her noktasından ister büyük, ister küçük şehirlerden kalkan Balıkesir - Ayvalık otobüslerine binerek Ayvalık’a ulaşmanız mümkün. (İstanbul - Ayvalık 5 Saat 10 Dakika, İzmir - Ayvalık 2 Saat 20 Dakika, Ankara-Ayvalık 7 Saat 53 Dakika, Antalya - Ayvalık 7 Saat 2 Dakika, Adana - Ayvalık 12 Saat 2 Dakika sürmektedir.)
Bölgeye deniz yolu aracılığıyla ulaşmak isterseniz eğer İstanbul’dan kalkan İstanbul-Bandırma hızlı feribotunu (yaklaşık 2 saat) tercih edebilirsiniz. İzmir istikametinden gelecek olanlar ise İzmir Mavi Treni kullanarak Balıkesir’e gelebilir oradan da TCDD aktarma otobüsleriyle Ayvalık’a ulaşabilirler.
Ayvalık yılın her dönemi belirli bir yoğunluğa sahip olsa da nüfusu özellikle yaz aylarında 2 katına kadar çıkmaktadır. Bu sebeple son dakika alacağınız biletler cebinizi yakabilecek fiyatlarla karşınıza çıkabilir. Eğer yaz aylarında Ayvalık’a gitmeyi planlıyorsanız birkaç ay öncesinden www.sonfiyat.com üzerinden ekonomik fiyatlara uçak biletinizi satın alabilirsiniz.
Ulaşım
Balıkesir Havalimanından herhangi bir HAVAŞ servisi bulunmamaktadır. Fakat hava yolu firmalarının sunmuş olduğu ücretli servis hizmetleriyle Burhaniye-Karaağaç-Gömeç-Ayvalık güzergâhı üzerinden Ayvalık’a ulaşmanız mümkün. Servis fiyatları ise gideceğiniz noktaya göre değişkenlik göstermektedir.
Ayvalık’a ulaşmak için dilerseniz havalimanından taksiye binebilir veya araç kiralama firmalarından ihtiyacınıza göre araç kiralayabilirsiniz. Balıkesir - Ayvalık arası yaklaşık 1 Saat 30 Dakika sürmektedir.
Otobüs ile Balıkesir’e geldiyseniz otogardan ilçeler arası otobüsler aracılığıyla Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Ege’nin en şirin tatil beldelerinden biri olan Ayvalık’ta şehir için ulaşım ise otobüs ve minibüsler aracılığıyla sağlanmaktadır. İlçe içerisinde en yaygın kullanılan ulaşım aracı ise bisiklettir. Ayvalık’ı baştan sona doya doya gezebilmek ve muhteşem doğasına tanık olabilmek için bir gününüzü bisikletle gezmeye ayırmanızı tavsiye ederiz.
Şahsi aracınız veya kiralık bir araçla da hem şehir merkezini hem de Ayvalık’a kara bağlantısı olan adaları gezebilmeniz mümkün. Genellikle geç saatlere kadar minibüs ve otobüsler bulabileceğiniz Ayvalık’ı gezmek için birçok alternatife sahipsiniz.
Nerede Kalınır?
Ege bölgesinin en sakin tatil beldelerinden olan Ayvalık, özellikle yaz sezonunun başlaması ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin akımına uğramaktadır. Bu sebeple bölge de 5 yıldızlı lüks oteller, butik oteller, apartlar otel ve pansiyonlara kadar birçok konaklama seçeceğini ziyaretçilerine sunmaktadır.
Ayvalık’ta tercih edebileceğiniz oteller arasında Babacan Hotel, Kidalyo Hotel, Egesade Hotel, Butik Sizmahan, Elisa Hotel, Hotel Musho, Beyaz Yalı Butik Hotel bulunmaktadır. Yaz yoğunluğuna denk gelmemek içinse önceden otel rezervasyonlarınızı yaptırıp konaklamanızı garantiye almanızı tavsiye ederiz.
Her seviyede bütçeye hitap eden bir kent olarak Ayvalık’ta daha çok şehir merkezi, Cunda ve sarımsaklı tercih ediliyor.
Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?
Ayvalık mavi Bayraklı plajları, eşsiz tarihi, muhteşem doğası ve kültürü kadar mutfağıyla da bir o kadar ünlüdür. Kıyı beldesi olmasından ötürü deniz mahsulleri oldukça zengin olan Ayvalık mutfağında balık, zeytinyağlılar ve mezeler ilk sırada gelmektedir. Masaların olmazsa olmazları arasında Nohutlu Mezgit, Ahtapot Salatası, Sirkeli Kalamar, Zencefilli Karides, Rum Pilaki ve Levengin bulunmaktadır. 150’den fazla meze çeşidi olduğu bilinen Ayvalık mutfağında Lakerda, Şarap Soslu Ahtapot, Seniz Fasulyesi, Kaya Koruğu denemeniz gereken farklı tür mezelerden sadece birkaçı. Bir zamanlar Giritlilerin sıklıkla yaşadığı bir bölge olması sebebiyle de Girit mutfağından miras kalan birçok lezzeti Ayvalık’ta tadabilmeniz mümkündür. Tatlılardansa yöreye özgü Höşmerim, Selanik Usulü Muhallebi, Lor Peynirli Kurabiye ve Lor Lokmasını mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca sadece Ayvalık bölgesine özel yılın belirli zamanlarında ortaya çıkan Papalina Balığını yemeden dönmeyin.
Tüm bu güzel lezzetleri iyi bir şekilde tadabileceğiniz restoranlardan bazıları ise şunlardır:
- Tik Mustafa’nın Yeri
- Aivali Food & Art
- Lal Girit Mutfağı
- Cunda Deniz Restaurant
- Avşar Büfe
- Mesut Büfe
- Aranan Köfteci
- Paşa Çorbacı
- Güler Tatlıhanesi
- İmren Pastanesi
- Leda Dondurmacısı
- Şeytanın Kahvesi
- Emel’in Mutfağı
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Ayvalık ufak bir belde olmasına rağmen geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği etmiştir. Aynı zamanda doğal güzellikleri de oldukça fazla olan Ayvalık ve çevresinde gezebileceğiniz birçok nokta bulunmaktadır. Özellikle huzur dolu bir tatil geçirmek isteyenler için popüler bir uğrak yeri olan Ayvalık’a tekrar tekrar gitmek isteyeceksiniz.
Ayvalık’ta gezilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz;
Ayvalık’a gittiğiniz zaman mutlaka gezmeniz gereken yerlerin arasında ilk sırada gelen Cunda Adası, bölge de bulunan 22 Ada arasında tek yerleşim yapılan adadır. Özellikle Rum meyhaneleri, balık restoranları ve eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerine hem görsel hem de damak şöleni yaşatmaktadır. Aynı zamanda Cunda ile Ayvalık arasında bulunan köprü Türkiye’nin ilk boğaz köprüsüdür. Türkiye’nin en popüler tatil noktalarından olan Cunda’ya 1 gününüzü ayırarak tüm güzelliklerini gezmeniz mümkün.
Sönmüş volkan birikintilerinden oluşan ve adeta bir sofrayı andıran görüntüsü ile Şeytan Sofrası, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Buradan Ayvalık Adalarını ve Midilli Adasını rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca tepede ayak izi şeklinde bulunan bir çukur vardır. Bu çukur ise Şeytan’ın ayak izi olarak adlandırılmaktadır. Halkın eskiden para atarak dilek tuttuğu bu lava çukuru yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda Şeytan Sofrasına çıktığınızda buranın hikâyesini dinlemeyi unutmayın.
Tarihi evleri ile meşhur Ayvalık Çarşısı hediyelik eşya satan dükkânları, samimi esnafları ve mimari yapısıyla sizi unutamayacağınız bir yolculuğa çıkartmaktadır. Bunların dışında sarımsak taşından yapılma tarihi Ayvalık evlerini de görebilirsiniz.
Ayvalık’ın en gözde yerlerinden bir diğeri ise Sarımsaklı’dır. Altın kumları ve masmavi deniziyle ziyaretçilerini kendisine aşık eden bu yer, sakinlik ve huzur arayanların uğrak yeri. Sarımsaklı içinde barındırdığı Badavut sahili, Gelinkaya, Kurugöl ve Deliklitaş gibi birçok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır.
Badavut Sahili, deniz ve güneşin keyfini doya doya çıkartabileceğiniz aynı zamanda tertemiz sularında dalış yapmaya uygunluğu ile sporcularında sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir. Yüzlerce çeşit deniz canlısını görebileceğiniz Badavut sahili bölgenin en popüler noktalarından bir tanesidir.
Ortunç Koyu, üç tarafı ormanlarla çevrili Ayvalık bölgesinin en güzel koylarından bir tanesidir. Masmavi deniziyle kamp severlerin uğrak noktası olan bu yer el değmemiş doğasıyla arkadaşlarınızı alıp kamp ateşi etrafında şarkılar söyleyebileceğiniz türden.
Ayvalık bölgesinin en eski yapılarından birisi olan Taksiyarhis Kilisesi Cunda Adası’nda bulunmaktadır. 1873 yılında kurulan bu kilise Mikail ve Cebrail melekleri adına kurulmuştur.
Rumlar tarafından inşa edilen birçok kilise bölge Osmanlı hakimiyeti altına girince camiiye çevrilmiştir. Bu kiliselerden birisi ise Agios Yannis Kilisesi yani Saatli Camii olarak değiştirilmiştir. Farklı bir mimari yapıya sahip olan Saatli Camii Ayvalık bölgesinin en yüksek yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Eşsiz detayları ve mimarisiyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Şeytan Sofrasından sonra Cennet Tepesi nefes kesici manzarasıyla Ayvalık bölgesinde gün batımını izleyebileceğiniz nadir yerlerden bir tanesidir. Çam ağaçları arasında içeceğinizi ve minderinizi alarak muhteşem bir manzarayla gün batımını seyredebilirsiniz.
Türkiye’nin bilim köyü ünvanını taşıyan Küçükköy, Dünya’nın ve Türkiye’nin farklı yerlerinden birçok sanatçının atölyesine ev sahipliği yapıyor. Eğer vaktiniz olursa Küçükköy içerisindeki sanat galerini mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz.
Kültür Sanat
Küçük bir kıyı beldesi olmasına rağmen Ayvalık’ta her sene düzenlenen kültür sanat aktiviteleri sayesinde yöreye ait farklı lezzetleri tadabilir, uluslararası müzik festivallerine katılabilir ve Ayvalık gezinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
- Ayvalık Tatları Festivali (Eylül, Ekim)
- Ayvalık Uluslararası Müzik Festivali (Temmuz, Ağustos, Eylül)
- Ayvalık Hasat Günleri (Ekim)
- Teferiç Şenlikleri (Nisan)
Gece Hayatı, Bar, Eğlence
Ayvalık Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olması sebebiyle dinamik bir eğlence hayatına sahiptir. Bodrum, Çeşme ve Marmaris kadar olmasa da kendine has bir eğlence kültürü vardır. Ağırlıklı olarak eğlence mekânları Cunda Adası ve Sarımsaklı bölgesinde bulunmaktadır. Rum tavernaları ve Barlar Sokağında çeşitli eğlence mekanları bulabilirsiniz. Aşağıda Ayvalık gecelerinde eğlenebileceğiniz bazı mekânları sizler için derledik.
- White Knight Cafe & Bar
- Ayvalık Muhabbet Sokak
- Moshos Taverna
- Ela Meyhane
- Cieolo Bistro Bar
- Cilveli Bar
- Maşşa Bar
- Khaos Club Bar
- Club Gossip
- Club Tropicana
Alışveriş
Ayvalık’a geldiğiniz zaman kendinize ve sevdiklerinize mutlaka hediyelik ürünler almadan dönmeyin. Alışveriş kültürü oldukça gelişmiş olan Ayvalık’ta doğal gıdalar, el sanatları, yöresel ürünler, giyim ve daha birçok farklı ürünü bulabilmeniz mümkün. Cunda Sahil Çarşısı’ndan hediyelik eşyalar alabilir, koleksiyon ve antika meraklısıysanız Ayvalık Antikacılar çarşısını ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Antikacılar Çarşısı’nda Vintage giysiler, pikaplar ve gaz yağı lambası gibi nostaljik ürünlerle karşılaşabilirsiniz. Her cumartesi kurulan bitpazarına da uğramadan geçmeyin.
- Küçükköy Sarımsaklı Pazarı - Salı
- Altınova Pazarı - Çarşamba
- Ayvalık Semt Pazarı - Perşembe
- Ayvalık Perşembe Pazarı - Perşembe
- Alibey Semt Pazarı - Cumartesi
- Armutçuk Pazarı - Pazar
AVM'ler
- Paragon AVM
- Yaylada AVM
- Avlu Balıkesir
- Esas 10 Burda
- Novada Edremit AVM
- Olive City AVM
- Liman AVM
Festivaller ve Şenlikler
- Ayvalık Tatları Festivali
- Ayvalık Uluslararası Müzik Festivali
- Ayvalık Hasat Günleri
- Teferiç Şenlikleri
- Başka Sinema Ayvalık Film Festivali
- Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri
Önemli Günler
- Atatürk’ün Ayvalık Ziyareti Anması – 13 Nisan
- Milli Mücadele’de Ayvalık’ta atılan ilk kurşun – 29 Mayıs
- Altınova’nın düşman işgalinden kurtuluşu – 14 Eylül
- Ayvalık’ın düşman işgalinden kurtuluşu – 15 Eylül
Oteller
- Haliç Park Otel
- Grand Hotel Temizel
- Cunda Aşiyan Butik Otel
- Cunda Güneş Otel
- Marjolaine Otel
- Taş Bahçe Butik Otel
- Cunda Marina Otel
- Madra House
- Orchis Butik Otel
- Ferahi Evler Butik Otel
Nerelerde Kalınır?
Ege bölgesinin en sakin tatil beldelerinden olan Ayvalık, özellikle yaz sezonunun başlaması ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin akımına uğramaktadır. Bu sebeple bölge de 5 yıldızlı lüks oteller, butik oteller, apartlar otel ve pansiyonlara kadar birçok konaklama seçeceğini ziyaretçilerine sunmaktadır.
Ayvalık’ta tercih edebileceğiniz oteller arasında Babacan Hotel, Kidalyo Hotel, Egesade Hotel, Butik Sizmahan, Elisa Hotel, Hotel Musho, Beyaz Yalı Butik Hotel bulunmaktadır. Yaz yoğunluğuna denk gelmemek içinse önceden otel rezervasyonlarınızı yaptırıp konaklamanızı garantiye almanızı tavsiye ederiz.
Her seviyede bütçeye hitap eden bir kent olarak Ayvalık’ta daha çok şehir merkezi, Cunda ve sarımsaklı tercih ediliyor.
Ayvalık Uçak Bileti Fiyatları
Ayvalık Hava Durumu
Diğer Türkiye Destinasyonları
- Adana
- Adıyaman
- Ağrı
- Kütahya
- Amasya
- Ankara
- Antalya
- Batman
- Bingöl
- Bodrum
- Bursa
- Çanakkale
- Tekirdağ
- Dalaman
- Denizli
- Diyarbakır
- Edremit
- Elazığ
- Erzincan
- Erzurum
- Eskişehir
- Gaziantep
- Gazipaşa
- Hakkari
- Hatay
- Iğdır
- Isparta
- İstanbul
- İzmir
- Kahramanmaraş
- Kars
- Kayseri
- Konya
- Malatya
- Mardin
- Muş
- Nevşehir
- Giresun
- Samsun
- Sinop
- Sivas
- Şanlıurfa
- Şırnak
- Tokat
- Trabzon
- Uşak
- Van
- Çeşme
- Kuşadası
- Fethiye
- Ürgüp
- Marmaris
- Tekirova
- Antakya
- Ayvalık
- Belek
- Datça
- Göreme
- Kemer
- Alanya
- Alaçatı
- Ordu
- Artvin
- Ardahan